Paul Horsthuis
Ik ben mesoloog en acupuncturist. Tevens ben ik docent Traditionele Chinese Geneeswijzen en Ayurveda aan de Academie voor Mesologie.

Ik ben afkomstig uit het Twentse dorp Denekamp. Na de middelbare school heb ik medicijnen gestudeerd in Amsterdam. Tijdens mijn studie raakte ik al gefascineerd door andere medische inzichten.

Het begon met antroposofie.
In die tijd (1974) startte in de Kosmos een cursus alternatieve geneeskunde: macrobiotiek, yoga, kruidengeneeskunde compleet met bijbehorende voeding. Ik vond het prachtig en zeer boeiend. Bij een "kruidenmevrouw" liet ik mijn horoscoop trekken, en van haar kreeg ik veel boeken te leen over paranormale zaken. Natuurlijk moest ik ook een tijdlang macrobiotisch eten, maar ik ben een te grote lekkerbek om dat lang vol te houden. Gelukkig bestaan er andere voedingsrichtingen die mij meer aanspreken.
Paul Horsthuis
Paul Horsthuis, MAAC, Czaar Peterstraat
Tijdens het laatste deel van mijn medische studie ben ik aan een opleiding voor acupunctuur begonnen. Wat mij bij de acupunctuur het meeste raakte is de compleetheid van het systeem: een filosofie waarbij de fysiologie, de voeding, seizoenen, kleuren, de geestesgesteldheid, de manier van bewegen, allemaal in elkaar grijpen. De pijn in de linkerarm, uitstralend naar de pink bij hartproblemen werd ineens duidelijk. Het weglaten van kaas en melk bij verkoudheden werd me duidelijk, en zo zijn er duizenden zaken waarvan ik tijdens mijn medische opleiding nooit een logische samenhang heb begrepen, maar die nu op hun plek vielen.

Na mijn doctoraalexamen en een jaar co-schappen besloot ik het even over een andere boeg te gooien. Ik raakte verzeild bij een academie voor natuurgeneeskunde, eerst als docent, later als coŲrdinator. Daar heb ik erg veel geleerd over natuurgeneeskunde, massages, homeopathie en aanverwante zaken. In die tijd heb ik een opleiding gevolg in de medische astrologie - alle beroemde oude artsen waren immers ook astrologen- als aanvulling op de Chinese geneeskunde en natuurgeneeskunde. Daarna ben ik de elementen (vuur, aarde, water, lucht en ether) verder gaan uitdiepen in fysieke en energetische zin.

Mijn eerste lesbaan begon na mijn kandidaatsexamen: anatomie, fysiologie en pathologie aan ziekenverzorgenden. Later werden dat verpleegkundigen en weer later HBOV-ers.Mijn enthousiasme voor alternatieve geneeskunde kon ik in het Slotervaartziekenhuis omzetten in een speciaal lesprogramma voor verpleegkundigen over natuurgeneeskunde, homeopathie en acupunctuur. Bij de Hogeschool van Utrecht, waar ik docent geneeskunde en alternatieve geneeskunde werd, kwam een toegepast programma voor verpleegkundigen tot stand over het gebruik van alternatieven bij onder meer kankertherapie.

Daarna heb ik de academie voor integrale geneeskunde, die nu de academie voor mesologie heet, gevolgd. Al die losse delen uit de vele opleidingen die ik zelf heb gevolgd, kon ik hier in elkaar passen. Het gezegde "Het geheel is meer dan de som der delen" kreeg in de mesologie haar beslag. Tijdens mijn werk aan de Hogeschool van Utrecht begon ik als therapeut bij het Integraal Medisch Centrum. Ik heb mijn lesbaan opgezegd en ben me geheel aan de mesologie gaan wijden. Ik heb 10 jaar gewerkt in het IMC en ben toen zelfstandig verder gegaan. De laatste jaren heb ik verder verdiept in de Ayurveda. Met name in het voedingsaspect, waar ik meerdere cursussen in gevolgd heb.

In de mesologie gebruikt men verschillende onderzoeksmethoden (pols, tong, electrofysiologische diagnostiek (= het meten van de punten op de huid) en lichamelijk onderzoek). Ik besteed graag ruim aandacht aan de anamnese (het bespreken van de klachten, het uitdiepen van het vragenformulier), omdat ik merk dat veel patiŽnten juist dat deel bij de reguliere geneeskunde missen. Ik vind het belangrijk dat elke patiŽnt 'gehoord' wordt en dat de bevindingen uit het consult duidelijk besproken worden. Het mooie van de mesologie is dat we eerst "breed kijken" (samenhangen tussen diverse klachten, ziektegeschiedenis en patronen daarin) om dat vervolgens uit te diepen. In sommige gevallen maak ik tevens gebruik maken van een horoscoop. Dat is een mooi middel om inzicht te krijgen in ziektepatronen en samenhangen te zien tussen fysieke problemen en de psyche. Ik geef gťťn astrologische consulten, omdat ik van mening ben dat, net als in de oude geneeskunde, een horoscoop waarde h eeft als aanvullende informatie. Bijvoorbeeld over aanleg, karakter, de manier waarop iemand met problemen en ziekte omgaat. Het geeft een sneller inzicht in de patiŽnt en helpt om effectief de therapie in te zetten. Uiteraard kan mesologie uitstekend zonder astrologie. Voor mijzelf echter geeft het een verdieping.

Als overblijfsel van mijn hobby, reizen, houd ik me bezig met preventie voor tropenreizen en vaccinatie-vragen.

En daarnaast natuurlijk met voeding.

Onlangs is er een artikel in onze buurtkrant gepubliceerd over mijn praktijk. Klik hier voor dit artikel: Artikel

Naar boven