Mesologie

Definitie van Mesologieģ

"Mesologie is een concept van geneeskunde waarin regulier medische kennis op effectieve wijze wordt geÔntegreerd met kennis uit complementaire geneeswijzen in onderzoek en behandeling van vooral chronische aandoeningen".

Wat betekent dit? In de mesologie zetten we de patiŽnt (met alle klachten, emotionele, geestelijke, fysieke en sociale omstandigheden) centraal. Door van verschillende invalshoeken naar de patiŽnt te kijken krijgen we een vollediger beeld van het al dan niet functioneren van de patiŽnt.


In de westerse reguliere geneeskunde zijn we vooral geÔnteresseerd in de anatomische en fysiologische kant van de patiŽnt. Bij de Chinese geneeskunde gaat het vooral om de energie en de veranderingen van de energie.

Elke vorm van geneeskunde heeft zo een eigen kijk. Maagklachten kunnen gezien door een Chinese visie bijvoorbeeld liggen aan een "galblaas-exces". De diagnose vanuit de westerse geneeskunde is "overproductie van maagzuur door stress". De stress zorgt dat de patiŽnt erg boos is waardoor de gal overloopt.

In de mesologie kijken we vanuit verschillende gezichtspunten naar de patiŽnt. Een fysiologische benadering van een galblaasprobleem ziet er net iets anders uit dan een galblaas exces volgens de chinese geneeskunde of een pitta-verhoging zoals de ayurvedische geneeskunde die benadert.

De patiŽnt centraal stellen en de verstoring vanuit de verschillende hoeken bekijken noemen we de zogenaamde systeem-transparantie.Mesoderm

De naam Mesologie is afgeleid van het mesoderm. Dit is de middelste kiemlaag bij een embryo. Uit deze kiemlaag ontstaan alle besturingssytemen en vormt het communicatienetwerk van het menselijk lichaam. Dit netwerk is bedoeld om het evenwicht te bewaren in de vochthuishouding, de zuurgraad, de immuunafweer etc.

Het is het belangrijkste regelsysteem in de mens.
meetapparaat mesologie

Meetapparaat mesologie


onderzoeksmiddelen mesologie
Onderzoeksmiddelen mesologie


Naar boven