AcupunctuurDe naam acupunctuur is afgeleid van de woorden acus, wat naald betekent en van punctura, wat prikken betekent. De acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.). Naast de acupunctuur bestaat de T.C.G. uit kruidengeneeskunde, voedingsvoorschriften, moxibutie, massage en tai-chi-oefeningen.

De T.C.G. is gebaseerd op een 3000 jaar oude traditie. In de Chinese geneeskunst gaat het om de universele energie, die bekend staat als "qi". Qi zorgt voor het leven en de groei, qi levert de energie voor beweging en brengt veranderingen teweeg. Het hele leven wordt beheerst en alles is doordrenkt met qi. In de acupunctuur gaat het om de beweging en de verandering van deze energie. In het menselijk lichaam loopt een netwerk van kanalen waardoor qi stroomt. Een evenwichtige circulatie van deze energiestroom zorgt voor gezondheid. Bij verstoring van dit evenwicht ontstaan er klachten, c.q. ziekten. Op de energiebanen liggen de acupunctuur punten. Door het behandelen van deze punten (met naalden of moxa of massage) kan het evenwicht weer hersteld worden.


Yin-Yang
Yin-yang
De basis in de Chinese geneeskunde wordt gevormd door Yin en Yang. Yin en yang zijn delen van qi die tegengesteld gericht zijn. Om beweging te kunnen krijgen moet er een verschil zijn in polariteit (plus tegenover min) waardoor de energie kan stromen. De basistegenstelling is die van de aarde tegenover de hemel: Yin tegenover Yang. Ze zijn van elkaar afhankelijk en met elkaar verweven. Alle andere associaties worden hiervan afgeleid. Letterlijk vertaald betekent Yin de 'donkere kant van de berg' en staat voor eigenschappen als koud, stil, passief, donker, binnen, potentie enzovoort.
Yang heeft als letterlijke vertaling de 'lichte kant van de berg' en vertegenwoordigt eigenschappen als warmte, activiteit, licht, buiten, uitdrukking, enzovoort. De balans van Yin en Yang is dynamisch: voortdurend is er een wisselwerking en beweging tussen beide. Als er te weinig lucht in de fietsband zit wordt het trappen steeds moeizamer. Er zit dan te weinig yang (lucht) in de band (yin). Zit er teveel lucht in de band of wordt de lucht te veel opgewarmd door de zon dan kan die klappen. In beide gevallen is het evenwicht tussen yin en yang van belang om goed te kunnen fietsen.Ook in het lichaam kan een slecht evenwicht tussen yin en yang leiden tot klachten. Bij koorts is er een teveel aan yang, Door koude kan er een tekort aan yang ontstaan. Een kou in bijvoorbeeld de dikke darm kan leiden tot diarree, een kou in de onderbuik kan tot menstruatieklachten leiden. Het doel van de acupunctuur is het evenwicht tussen yin en yang herstellen.
acupunctuur
Naar boven